Selvoptagethed

Er der en ting, som kendetegner alle mennesker, så er det, at de er optagede af, hvordan de har det, og hvordan det skal gå dem ...

Er der en ting, som kendetegner alle mennesker, så er det, at de er optagede af, hvordan de har det, og hvordan det skal gå dem. Et hvert menneske kredser således om sig selv og er altid optaget af sin egen oplevelse og kommer slet ikke på den tanke, at det kunne være anderledes.

Men prøv et øjeblik at holde op med at interesse dig for dig selv. Hold op med at tage dig af dine planer og bekymringer og lad være med at lægge noget i, hvordan du har det. Hvis du på denne måde kan lægge din interesse for dig selv væk, så vil du opdage, at du er en anden end den, du før gav al din opmærksomhed. Neden under eller inden i den, vi tror, vi er, gemmer sig en helt anden bevidsthed, og den kan man opleve et glimt af, hvis man et øjeblik kan holde op med at tillægge sin sædvanlige selvoplevelse betydning.

Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. At holde op med at tænke på, hvordan man har det, og hvordan det skal gå en, er ikke nemt. Som regel skal der noget ekstraordinært til, som er så overvældende, at det for et øjeblik får os til at holde op med at fungere, som vi plejer. Store begivenheder, afgørende øjeblikke, hvor tiden står stille, og vi opdager en anden dimension. De fleste mennesker har faktisk oplevet noget sådan, hvis de tænker efter.

Kunsten er at lytte til en sådan skelsættende oplevelse og lære at huske den i hverdagen. Lad være med at tage dig af alle de tanker og følelser, som konstant kører i dig. Tillæg dem ikke betydning eller interesse. Hold op med at interesse dig for dig selv, og du vil blive overrasket over, hvad du så opdager.