Min selvopfattelse

Hvis man er interesseret i selvudvikling, så er det vigtigt at blive klar over, hvordan ens selvopfattelse ser ud

Hvis man er interesseret i selvudvikling, så er det vigtigt at blive klar over, hvordan ens selvopfattelse ser ud. På den måde får man et udgangspunkt, man kan arbejde ud fra. Selvudvikling går nemlig ud på at blive bevidst om sine egne adfærdsmønstre, holdninger og vaner for derefter langsomt at nærme sig de sider af en selv, som er gemt væk eller fortrængt.

Det er derfor en god øvelse at starte med ganske enkelt at beskrive sig selv. Hvordan opfatter man sig selv, hvilke egenskaber har man? Man skriver dem simpelthen op i en lang række, som man kommer i tanke om dem.

Når man er færdig, vil man se, at ens egenskaber danner små grupper, som man kan give en overskrift. Der kan være fx være en gruppe, der kunne hedde den udadvendte eller den pligtopfyldende eller legebarnet osv.

Det er sjovt og tankevækkende på denne måde at blive klar over, hvem man er. Når man på denne måde får bevidstgjort sin selvforståelse, så bliver det meget nemmere at forstå, hvad der foregår i ens liv. Og det gør det fordi, at står ens selvopfattelse klart, så er det meget enkelt at få en fornemmelse af, hvilke egenskaber, man har skubbet til side, fordi de netop ikke passer med ens selvopfattelse.

Ens selvforståelse og de egenskaber, man har fortrængt, står nemlig i opposition til hinanden. Har man i sin selvforståelse stræbt efter at fremstå som kompetent, så er alle svaghedstegn selvfølgelig fortrængt. Har man et billede af sig selv som evigt kærlig, så er al aggressivitet undertrykt. Den enkle opgave går altså ud på, at for hver egenskab i ens selvopfattelse, finder man den, der ligger lige modsat og det stiller man op i to spalter, som man meget passende kalder: Min selvforståelse og Mine ubevidste sider. Det kunne for eksempel se således ud:

Min selvforståelseMine ubevidste sider
SamfundsborgerenVagabonden
alvorligubekymret
ansvarliguansvarlig

IldsjælenGoplen
initiativtagendepassiv
dominerendehjælpeløs

ModerenBarnet
opofrendeselvhævdende
trøstendekrævende


Uanset hvilken selvforståelse, man bevidst har, så befinder dens modsætning sig altså i det ubevidste.

Opgaven består nu i at anerkende, at de forkastede egenskaber er ligeså meget en del af ens personlighed, som de egenskaber, som tilhører ens selvforståelse. Hvis man fx altid har været den trøstende og opofrende over for alt og alle, så gælder det om at indse, at man har et indre og uerkendt behov for selv at være den krævende part. Hidtil har man kun oplevet denne side hos andre, som man så har været givende overfor.

Du kan læse meget mere om denne opgave i bogen Tomhedens fylde, hvor eksemplet også er hentet fra.