Hvad er Stilhed?

Om hvad vi forstår ved stilhed.

Denne hjemmeside handler om den indre verden, en verden fyldt med mening. For der er en mening med livet, men den er så anderledes end den, vi kender. De fleste kender ikke den indre verden og tror derfor, at de er nødt til at indordne sig og tilpasse sig under forhold, som inderst inde er dem imod, men som de ikke kan se, hvordan de kan komme udenom. At beskrive det indre liv i ord og billeder er formålet med disse sider, så alle, der er interesserede, kan få en fornemmelse af stilhedens mirakel.

Den første vigtige erkendelse er denne: Opfattelse er et ønske, der opfyldes. Det, du bruger dit liv på, er det, du oplever. Så vær meget opmærksom på, hvad du er optaget af. Næste skridt er at kunne flytte fokus fra sig selv og sin egen bedømmelse af, hvad man lige nu oplever, og bare være, hvor man er, uden at skulle have noget ud af det. Intet udbytte, ingen mening, intet formål, bare være til stede i nuet. Så åbner livet sig helt af sig selv.

Så prøv at slippe din egen oplevelse og dine egne forventninger og tilsvarende skuffelser, hvis det ikke bliver, som du havde forestillet dig. Det er præcis de forestillinger, der sidder som indre stopklodser, der lukker dig inde i den verden, du kender. Og som konstant gør dig deprimeret, skuffet og opgivende, når det ikke bliver, som du havde håbet. Men denne lidelse kan forvandles, hvis man gennemskuer sin egen sindstilstand som værende en begrænset forestilling, der fastholder én i en bestemt oplevelse. Oplevelsen er kun virkelig i det begrænsede rum, man har lukket sig selv inde i.

Det, der skal til for at flytte den, er opmærksomhed. Eller bevidsthed om, hvad der foregår. Man skal fx føle sin depression, men man skal ikke være sin depression. Ikke se den som sandheden om livet, men som en midlertidig tilstand, der kan bidrage med oplysninger om, hvad der sker i ens liv.
Det lyder enkelt, men der er faktisk svært at lægge denne bevidsthedsafstand ind imellem sig selv og sin oplevelse. Det er en rygmarvsreaktion, at vi er helt identiske med det, vi oplever. Det kræver stor koncentration at huske ikke at være identisk med sin her og nu følelse.

Det er en sand befrielse at slippe af med sin egen bedømmelse af, hvad der sker. At slippe af med sine meninger om det, man oplever og bare lade det være, som det er. På den måde bliver man herligt fri for sig selv. For det er jo ikke nuet, der er noget i vejen med, men ens konstante trang til at have en mening om det, som vurderer det som godt eller dårligt og dermed mere eller mindre ønskværdigt. Når man ikke blander sig med sin bedømmelse, ja så er man der faktisk ikke i den forstand, at det netop er ens bedømmelse, som udgør ens selvoplevelse. Hvis man ikke bekymrer sig om, hvad der sker, så oplever man ikke længere gennem det filter, der hedder mig, og kan derfor opleve det som er. I stedet for at gå rundt inde i sin egen oplevelse bestemt af ens egen mening om, hvad man oplever, er man fri til at opleve virkeligheden og ikke sin egen ide om den.

Det er en overvældende glæde at opleve livet uden at stå i vejen med sine forudfattede forestillinger og meninger. Når man på denne måde kan være helt stille, oplever man stilhedens mirakel: Det virkelige liv befinder sig nedenunder ens kendte verden.